Jason Diakité får årets stora Evert Taubepris

2023 års Evert Taubepris går till Jason Diakité, mer känd som Timbuktu. Det tillkännagavs vid en prisceremoni på Nösundsgården under torsdagen.
– Det var oväntat men fint att få priset, sade Diakité i samband med utdelningen av priset.

ANNONS
|

Med sina brännande samhällskritiska texter och målande berättelser har Jason Diakité skapat en plattform för den nya svenska lyriken. Det menar juryn som ser artisten Timbuktu som en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2023.

Jason Diakité uttryckte tacksamhet och glädje vid mottagandet av priset och menade att det också är ett slags kvitto på att det han gör anses bra.

”En slags ventil”

– Jag började skriva texter för att det är en slags ventil för mig för både glädje och sorg. Sedan har det jag skriver om förändrats i takt med vilket skede i livet jag befunnit mig. Det som påverkat mig kan handla om allt från dödsfall, barn som föds, till bröllop och begravningar, förklarade han under prisceremonin.

ANNONS

Han skojade då även om att han för prispengarna han nu fått ska boka en hytt på ett fraktfartyg medan han ger sig ut på havet för att skriva nya texter och låtar.

– Nej, men skämt och åsido så funderar jag på att hyra en stuga någonstans och skriva, säger han till ST-tidningen direkt efter prisutdelningen.

Kanske vid Slussen på Orust?

– Ja, varför inte. Där har jag ju varit flera gånger och spelat genom åren. Men inte detta år för just nu är jag pappaledig och har mest fokuserat på det även om tanken nu är att börja skriva mer igen för att på sikt ge ut en ny platta.

Vad har du själv för förhållande till Evert Taube?

– Faktiskt inte så jättestort även om jag förstås hört många av hans låtar. Men jag har inte hårdstuderat hans låtskatt. Däremot har jag av Lasse Berghagen fått höra många roliga anekdoter om honom då vi var ute och turnerade för några år sedan. Han berättade bland annat om möten på Gyldene Freden i Stockholm och jag har av Lasse förstått att Evert var en väldigt färgstark karaktär som verkligen också brann för sitt konstnärskap.

Vad kände du när du fick veta att du fått priset?

– Jag blev lite förvånad men förstås glad, för det är ju alltid roligt att vinna priser och samtidigt ett kvitto på att någon tycker att det man gör är bra, vilket ju är extra kul.

Guidad Taubevandring

Prissumman är på 50 000 kronor och utmärkelsen tillägnas sedan år 2011 lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Evert Taube själv levde långa tider på Ängön och Flatön, dels under sin ungdom, dels som vuxen. Prisets instiftare, Orusts Sparbank och Orust kommun, menar vidare att många av hans finaste visor har inspirerats av människor och miljöer i just detta närområde.

Jason Diakité fick efter prisutdelningen och väntande middag sedan själv följa med på en guidad vandring i Taubes fotspår.

– Ja, de har lovat mig att visa mig några platser där han ska ha vistats under sin levnad, och det ska bli väldigt intressant att få se och förhoppningsvis också höra mer om hans liv och musikskapande.

Juryns motivering

Med brännande samhällskritiska texter inbakade i välklingande adjektiv där långa målande berättelser drivs framåt av en distinkt puls och rytm, har Jason Diakité skapat en plattform för den nya svenska lyriken.

En kemi av humor och allvar alstrar en välbalanserad helhet. Känslomässigt lokalt förankrad naturskön nostalgi ställs mot raka hårda ironiska samhällsbeskrivningar. Sanningar och drömmar mot lögner och verklighet.

Ordens valör, kulör och rytm studsar fram i en aldrig sinande ström. Rått och smekande. Vasst och sårbart. Ibland skaver och skevar rimmen medvetet för att framhäva historiens essens där ordets värdering och frihet gestaltar känslan. I nakna, skarpa gränsupplösta textrader konstateras att livet är en utmaning men med den inre kraft som samtal och förståelse ger kan berget bestigas.

Med ett samtidsperspektiv, ett neopoetiskt uttryckssätt, avancerad ordjonglering och mångfasetterade berättelser fyllda av kärlek, espri och rättvisepatos gör Jason Diakité till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2023.

Tidigare års pristagare

2022: Annika Norlin

2021: Tomas Andersson Wij

2020: Melissa Horn

2019: Niklas Strömstedt

2018: Bo Sundström

2017: Kenneth Gärdestad

2016: Mauro Scocco

2015: Veronica Maggio

2014: Peter Le Marc

2013: Håkan Hellström

2012: Eva Dahlgren

2011: Ulf Lundell

LÄS MER:”En stor ära att nämnas i samma mening som Evert Taube”

LÄS MER:Här får Melissa Horn stora Evert Taubepriset

LÄS MER:”Jag har Taube i mitt DNA”

ANNONS