Försökte köra iväg med familjens fyrhjuling – upptäcktes av barnen

Mannen ska enligt stämningsansökan plötsligt ha upptäckts i garaget där han satt på familjens fyrhjuling, redo att köra iväg. Han misstänks även för att vid samma tillfälle ha försökt stjäla en gocart ur samma garage på Orust. När han greps av polis ska han sedan gjort våldsamt motstånd. Nu åtalas mannen i 20-årsåldern för en rad brott.

ANNONS

Det var en påskdag i mitten av april i år som polis kallades till en adress på Orust. Där ska den okända mannen, enligt den stämningsansökan som nu lämnats in vid Uddevalla tingsrätt, ha upptäckts i garaget där han dels lastat av en gocart – värd mellan 70 000 och 80 000 kronor – från ett släp, dels misstänks ha försökt stjäla en fyrhjuling värd cirka 5 000 kronor.

Mannen i 20-årsåldern upptäcktes av barnen boende på adressen när han satt på fyrhjulingen i garaget och försökte starta den. Barnen kallade på sina anhöriga som gick dit för att se vad det var frågan om.

ANNONS

Försökte slita sig

För polisen har dessa sedan berättat hur mannen själv erkänt att det var han som lastat av gocarten och därefter frågat om han fick provköra fyrhjulingen han satt på.

Det var dock inget familjen var intresserad av, utan de kontaktade i stället polis samtidigt som de försökte uppehålla mannen tills patrullen anlände.

När polisen kom hade mannen tagit sig ut ur garaget och börjat gå mot sin cykel men greps kort därpå, samtidigt som han enligt åtalet gjorde våldsamt motstånd genom att kränga med kroppen och försöka slita sig loss.

Positivt drogtest

Nu åtalas mannen, misstänkt för stöld alternativt försök till stöld av gocarten, som han ställt utanför garaget. Likaså åtals han för försök till stöld av fyrhjulingen han försökt starta, samt våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott, efter att ha testat positivt för hasch eller annat cannabispreparat vid polisingripandet.

Stämningsansökan mot mannen rör också ofredande och hemfridsbrott efter att han vid flera tillfällen under april och maj ska ha tagit kontakt med en tonårstjej via sociala medier för att stämma träff och sedan sökt upp henne vid hennes bostad och skola, samt följt efter henne på en bussresa. Detta trots att hon bett honom att sluta kontakta henne.

Nekar till stöld

Mannen ska enligt åtalet en dag plötsligt ha stått i hallen hemma hos flickan, som då inte var hemma, och sedan vägrat gå därifrån, trots upprepade tillsägelser av hennes föräldrar.

Själv erkänner mannen att han sökt kontakt med tjejen och även uppsökt henne i hemmet. Däremot nekar han till stöld då han menar att han bara velat låna något av fordonen för att sedan lämna tillbaka det.

– Tänkte fråga om jag fick låna den och dörren var inte stängd. Försökte starta den låga gokarten men hittade inte vart jag kunde starta den, har mannen uppgett i förhör.

Då bestämde han sig enligt egen utsago att i stället försöka med fyrhjulingen.

Jag tänkte att jag skulle köra till Varekil eller Uddevalla. Jag startade den och hade inte bensin men jag hittade en flaska som luktade bensin och hällde på och sedan blev det varmt i motorn då det kom lite utanför men så kom familjen, har mannen vidare berättat för polis.

Att han satte sig till motvärn vid gripandet förklarar han med att att han då gett upp tanken och bara ville ta sin cykel för att cykla därifrån.

LÄS MER:Narkotikapåverkad chaufför döms för vinglig färd i Henån

LÄS MER:Båtmotor stals från inhägnat område i Stenungsund

LÄS MER:Stal mandelmassa och nougat: ”Kunde inte motstå sötsakerna”

ANNONS