Folkfest väntas då efterlängtad lekplats invigs

Lille Harry far fram på klätterställningen i en rasande fart. Klättrar upp för att kunna åka kana ner. Han är ett av barnen i Svanesund som längtat efter en lekplats i samhället. Nu finns en vid badplatsen, tack vare Svanesundsbordnas engagemang.

ANNONS

Harry Holmros-Odén och pappa Daniel är flitiga gäster vid den nybyggda lekplatsen vid stranden i Svanesund. Med pappa i släptåg ser Harry till att rasta sig ordentligt, han klättrar, balanserar, åker rutschkana och strosar med bara fötter runt i sanden.

– Lekplatsen har blivit fantastiskt fin, det är ett lyft för Svanesund, säger pappa Daniel innan det är dags för ytterligare en tur ned för den snabb rutschkanan.

Nu på lördag är det invigning av lekplatsen som fått namnet Erlands lekplats, som en fin gest till Erland Rydén, mångårig ordförande i föreningen och en eldsjäl då det gällde Svanesunds väl. Då Erland gick bort var det många Svanesundsbor som satte in en slant i hans minne, pengar som öronmärktes till lekplatsen som Erland kämpat så för under många år.

ANNONS

För det har varit en kamp att få lekplatsen på plats. Svanesundsborna har under flera år önskat en lekplats vid badplatsen.

– Då bostadsområdet här vid badet planerades, för 40 år sedan, var de en lekplats inritad just här, men den blev aldrig av, säger Jan W Kjellberg, tidigare ordförande i Föreningen Svanesund.

Han lade under sina år som ordförande ned många timmar och ett stort engagemang för att få ihop pengarna. Han sökte, tillsammans med några få entusiaster i föreningen, sponsorer, var i kontakt med företagare och kommun, men fick inte ihop pengarna.

I fyra år har de kämpat, Svanesundsborna med Föreningen Svanesund i spetsen. Kämpat för att få ihop pengar till en lekplats vid badplatsen. Genom insamlingar och sponsring hoppades föreningen länge på att få ihop den halva miljon som en lekplats bedöms kosta.

När Jan avgick som ordförande för föreningen lämnade han över projektering till den nya styrelsen med förhoppningen att arbetet skulle kunna fortskrida. Tack vare nytt engagemang i styrelsen och ett bidrag från Leader Södra Bohuslän, står lekplatsen där i dag. Leader beviljade 380 000 kronor till projektet, resten har föreningen lyckats få ihop själva genom sponsring och bidrag.

– Lekplatsen har gått på 530 000 kronor, då har jag inte räknat med de otaliga timmar som våra medlemmar lagt på att göra i ordning markområdet efter det att lekplatsutrustningen kom på plats, säger dagens ordförande Kent Kihl.

Engagemanget från Svanesundsborna har varit stort. Många har hjälpt till att iordningställa området. Planteringarna runt om lekplatsen består av buskar, smultronplantor och blommande växter, som medlemmar skänkt för att ge en fin inramning till lekplatsen. Föreningens kassör, Therese Pernervik, bor granne med lekplatsen kan vittna om hur välbesökt området är.

Harry Holmros-Odén njuter av den fina lekplatsen som nu står klar vid badplatsen i Svanesund.
Harry Holmros-Odén njuter av den fina lekplatsen som nu står klar vid badplatsen i Svanesund. Bild: Erika Olofsson

– Det är barn här hela tiden. Från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Barn i alla åldrar hittar hit, det är så roligt att se.

Föreningen planerar att nu på lördag bjuda in till en stor festlig invigning.

– Coronan har ställt till det så vi har skjutit på invigningen, men lekplatsen har stått klar och har använts flitigt av barnen.

Lördagens invigning blir en festlig sådan med bandklippning, ansiktsmålning, ballonger och kanske även något gott att mumsa på. Kent Kihl hoppas att det ska bli en riktig folkfest, dock med Coronaavstånd.

– Vi har bjudit in sponsorer och andra som på olika sätt varit delaktiga i lekplatsen, och så hoppas vi att boende i Svanesund kommer och firar den här stora dagen med oss.

ANNONS