Bullförsäljare gör succé på Käringön

Nästan varje dag står de företagsamma tolvåringarna i sitt bullstånd på Käringön. Men den som är sugen får vara snabb, för det brukar inte ta mer än någon timme innan bullarna sålt slut.

ANNONS

De tolvåriga sysslingarna Maya Lundin-Aguilar och Ronja Kylén har spenderat somrarna på Käringön så länge de kan minnas. När de var sex år började de sälja snäckor till turister och öbor, men snart utvecklades verksamheten.

Snäckorna fick sällskap av chokladbollar och efter ett tag även kanelbullar. Bullarna blev så populära att de nu tar upp hela ståndet som tjejerna satt upp utanför Mayas hus på ön, i närheten av hamnen.

– Vi brukar oftast sälja alla, men om det blir bullar över lägger vi undan dem och säljer nästa dag till ett billigare pris, säger Ronja.

Öborna förbokar sina bullar

Nästan varje dag står bullförsäljarna där, med 150 hembakade bullar. Nu har de blivit så pass välkända att flera öbor förbokar sina bullar, för att inte gå miste.

ANNONS

– De tycker de är goda, och att det är bra bullar. Och att vi är bra som gör nästan allt själva, säger Ronja.

Men det är när båten kommer med turister som de säljer som bäst.

Vill starta eget företag

– Ibland går det jättefort att sälja alla, kanske på en halvtimme, när det kommer mycket människor med färjan. Det har kommit några norskar, danskar och tyskar också, men då får vi prata engelska bara, säger Maya.

När de inte bakar eller säljer bullar, eller smakar en själva, ägnar tjejerna sommaren åt att bada eller spela tennis. Men deras plan är att fortsätta sälja bullar. De skulle gärna starta ett riktigt företag, så att de kan skaffa en kortterminal.

– Det är många som vill betala med kort så det vore bra med ett företag. Och så kanske vi kan hitta något övergivet hus där vi kan vara och baka.

ANNONS