Bevattningsförbud införs på Orust

Nu införs bevattningsförbud i Orust kommun, för invånare med kommunalt vatten.
– Vi gick ut med en uppmaning att Orustborna skulle spara på vattnet, men vi ser att det inte räcker. Därför inför vi bevattningsförbud från och med den 14 juni, säger Andreas Sjögren, chef för affärsdrivande verksamhet i kommunen.

ANNONS
|

Orust kommun gick för några dagar sedan ut med uppmaningen att kommuninvånarna skulle spara på sitt vatten. Någon brist på vatten fanns inte då, utan det var en uppmaning i förebyggande syfte.

Nu införs ett bevattningsförbud för alla som har kommunalt vatten.

– Vi har ingen brist på vatten men vi ser att uppmaningen att hushålla med vattnet inte har hjälp. Vattennivåerna i vattentornen fortsätter att sjunka. Därför tar vi nu ett steg till och skärper tonen lite, säger Andreas Sjögren, chef för affärsdrivande verksamhet i Orust kommun.

Förbudet gäller omgående

Bevattningsförbudet gäller från den 14 juni och tillsvidare.

Orust kommun köper viss del av dricksvattnet från Uddevalla. Slussen, Lövås, Varekil och Svanesund får i dag vatten som kommer till Orust via vattenledning från Åh utanför Ljungskile.

ANNONS

– Vi har varit i kontakt med Uddevalla kommun och de ser också att vattendepåerna sjunker. Risken finns att Uddevalla får så dåligt med vatten att de väljer att stänga ledningen till Orust. Då får vi ta vatten från västra sidan av ön även till östra, och då kan det bli svårt att få det att räcka till.

Orust kommun har cirka 15 000 kommuninvånare men under sommartid vistas mellan 40 000 och 50 000 personer på ön. Det blir ofta brist på dricksvatten och det kan bero på att vattenverket inte hinner producera vatten i samma takt som det förbrukats.

– Det kan även vara så att grundvattennivåerna är för låga. Vi tar vatten från vår ytvattentäkt Rödsvattnet och från vår grundvattentäkt i Korskällan, men de påverkas så klart också av långvarigt soligt väder och torka.

Det är ingen risk just nu att vattnet tar slut på Orust. Bevattningsförbudet är infört som en förebyggande åtgärd.

Får inte fylla poolen

– Vi måste gå ut med ett förbud nu, det går inte att göra det om två veckor då alla sommarhus är fyllda.

Hur gör den som vill fylla sin pool?

– Nej, poolen kan man glömma att fylla med kommunalt vatten. Det vatten som ska användas får endast vara för dryck, personlig hygien och matlagning. Det kommunala vattnet ska inte användas till att fylla poolen, tvätta bilen eller vattna trädgården med vattenspridare. Det är extremt torrt överallt i landet, så jag tycker att även de med egen brunn bör hushålla med sitt vatten.

Det går inte att vattna i smyg heller, enligt Andreas Sjögren.

– Ser vi att vattenförbrukningen ökat, om någon bryter mot bevattningsförbundet, så har vi rätt att stänga av kundens vatten med stöd av Lagen om allmänna vattentjänster.

Så här kan du spara på vattnet

Spara vatten i hushållet

Duscha istället för att bada

Stäng av vattnet medan du borstar tänderna

Kör fulla disk- och tvättmaskiner

Ha en tillbringare med vatten i kylen så slipper du låta kranen rinna för att få kallt vatten

Laga onödiga läckor och droppande kranar.

Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar

Vattna eventuella blomkrukor/rabatter med vattenkanna, antingen tidig morgon, på kvällen eller på natten (använd inte slang eller vattenspridare)

Använd täckodling för att minska vattenavdunstning i marken

Undvik att plantera under vår och sommar. Gör det hellre på hösten i den mån det fungerar.

LÄS MER:Risk för vattenbrist – så här ska du tänka

LÄS MER:SMHI:s varning: Det torra vädret fortsätter

LÄS MER:Tjörns kommun: Spara på dricksvattnet

ANNONS