Året i bilder – minns du vad som hände 2022?

Mycket hinner hända på ett år, så även i Stenungsund, på Tjörn och på Orust. Här är lite av allt som inträffade i området under 2022, stort som smått.

ANNONS
|
Den 28 januari utbryter en brand i Picassohuset i Stenungsund där flera företag huserar.
Den 28 januari utbryter en brand i Picassohuset i Stenungsund där flera företag huserar. Bild: Mikael Berglund

JANUARI

• Kemiföretagen i Stenungsund startar en egen räddningstjänst, Iris, dit ett 30-tal deltidsbrandmän är knutna. ”Vi gör det för att få en tydligare uppdelning av ansvarsområden som arbetsledning, kommunikation och styrning”, säger projektledare Anders Fröberg.

• En stor sökinsats inleds sedan en 82-årig man försvunnit i Stenungsund på tisdagseftermiddagen den 11 januari. Bland annat deltar Polisen, Kustbevakningen, Sjöpolisen och frivillighetsorganisationen Missing People i sökandet. På fredagskvällen meddelar polisen att mannen hittats död.

• ST-tidningen passerar för första gången någonsin den magiska gränsen 6 000 prenumeranter.

• Stenungsunds politiker beslutar definitivt att Hasselbackens förskola ska stängas. Förskolan anses för segregerad och lokalerna för slitna.

ANNONS

• Vid 14.30-tiden den 28 januari utbryter en brand i Picassohuset i Stenungsund där flera företag huserar. Räddningstjänsten är på plats med sju enheter och fastigheter i närheten får utrymmas.

Restaurangägare och konsertarrangörer jublar när alla coronarestriktioner slopas, däribland Joacim Lager som driver Åstols rökeri och Tjörns havspensionat. Här med artisten Andreas Johnson.
Restaurangägare och konsertarrangörer jublar när alla coronarestriktioner slopas, däribland Joacim Lager som driver Åstols rökeri och Tjörns havspensionat. Här med artisten Andreas Johnson. Bild: Ines Sebalj

FEBRUARI

• Restaurangägare och konsertarrangörer jublar när alla coronarestriktioner slopas. ”Jag är glad så in i Norden. Nu får vi hoppas på kosläpp”, säger Joacim Lager som driver Åstols rökeri och Tjörns havspensionat.

• Tjörns politiker beslutar att anställda inom omsorgen ska få arbetsskor och kläder i tjänsten.

• Folkviljan på Orusts ordförande Michael Relfsson kastas ut från politiska majoriteten och är inte längre välkommen till majoritetsmötena. ”De tycker inte att jag sitter i knät tillräckligt mycket på dem”, kommenterar han själv situationen.

Ett tjugotal personer vandrade från kommunhuset till mataffären i Skärhamn och ställde sig där för att visa sitt stöd för Ukraina.
Ett tjugotal personer vandrade från kommunhuset till mataffären i Skärhamn och ställde sig där för att visa sitt stöd för Ukraina. Bild: Sven Lundstedt

MARS

• Kulturhuset Fregatten i Stenungsund fyller 30 år den 7 mars vilket firas under hela året.

• Moduler ska bli ett tillfälligt äldreomsorgsboende i Stora Höga för att lösa bristen på äldreomsorgsplatser beslutar fullmäktige. ”Det är faktiskt så att man skäms”, säger Nedžad Deumic (KD).

• Initiativen för att hjälpa till och uppmärksamma situationen i krigets Ukraina är många. Bland annat hämtar Jimmy Hemmingsson flyktingar med buss, Emilia Pylkowski och Anita Pachla kör ned förnödenheter till Polen – och i Skärhamn arrangeras en manifestation. ”Vi ska stå här så länge de håller ut i Ukraina och strider för sin frihet och demokrati”, säger Barbro Svanvik.

• Bränslepriserna rusar och en bransch som drabbas hårt är åkerierna. För Henry Mattsson på Nya Henry Mattssons Åkeri AB på Orust blev prishöjningen till slut för mycket. I början av mars stoppade han verksamheten.

• En permobil löper amok i lampaffären Centrumbelysning i Stenungsund. ”Jag hann inte tänka. Det gick så fort”, säger Ingela Malmqvist som såg dramatiken på nära håll.

Far och son Harri och Andreas Nikunen öppnar upp Svenshögens asylboende för flyktingar från Ukraina.
Far och son Harri och Andreas Nikunen öppnar upp Svenshögens asylboende för flyktingar från Ukraina. Bild: Annika Sahlin Ottosson

APRIL

• Det är nästan på dagen fyra år sedan Svenshögens asylboende avvecklades senast. Nu öppnar far och son Nikunen upp sin enorma anläggning för tredje vågen av flyktingar sedan kriget på Balkan.

• Fullmäktige röstar ja till detaljplanen för Stenungsunds resecentrum. ”Vi gratulerar Stenungsunds invånare till denna viktiga investering i framtidens infrastruktur”, säger John Hansson (SD) från talarstolen.

• Ett misstänkt farligt föremål hittas i kulturhuset Fregatten i Stenungsund och hela Kulturhusparken spärras av. ”Jag ser flera personer som går med bombhjälmar”, berättar ST-tidningens reporter Annika Sahlin Ottosson på plats. Föremålet visar sig dock vara ofarligt – det var en kvarglömd bombrekvisita som använts i en kurs tidigare under dagen.

• En villa i Sesterviken norr om Svanesund brinner ned till grunden.

• Orusts politiker röstar ja till en ombyggnation av Ellös reningsverk för 175 miljoner kronor.

Efter två år lämnar första kullen undersköterskor utbildningen på Billströmska folkhögskolan.
Efter två år lämnar första kullen undersköterskor utbildningen på Billströmska folkhögskolan. Bild: Torbjörn Arvidsson

MAJ

• En man i 80-årsåldern avlider i en skogsbrand i Brandala på Orust.

Stenungsundsmässan arrangerades åter i Stenungsund arena – efter tre års uppehåll. Ett 70-tal utställare fanns på plats under tre dagar.

• Efter två år lämnar första kullen undersköterskor utbildningen på Billströmska folkhögskolan. Och alla har fått sommarjobb.

• Utbyggnaden av ekobyn i Krossekärr på Orust stoppas av kommunen. ”Vi har en kö av människor som vill flytta hit, välutbildade barnfamiljer som vill byta livet i Göteborg mot ett liv på Orust, men nu blir det omöjligt”, säger Sten-Inge Kedbäck, boende i ekobyn.

• En Stenungsundsbo döms till åtta års fängelse för mordförsök efter att i februari ha knivskurit en man i 20-årsåldern i magen i samband med ett bråk utanför McDonalds i Stenungsund.

Daniel Adams-Ray lockade 800 personer till Pilane skulpturpark.
Daniel Adams-Ray lockade 800 personer till Pilane skulpturpark. Bild: Kinan Koy

JUNI

• En ny gång- och cykelbana mellan Svanvik och Varekil invigs. Den 800 meter långa stigen initierades i ett så kallat Orustförslag av Kenneth Arvaeus.

• Hogias grundare Bert-Inge Hogsved avgår som vd för företaget som idag består av 650 personer och omsätter 650 miljoner. Han sitter dock kvar som styrelseordförande.

• Popstjärnan Daniel Adams-Ray lockar 800 personer till Pilane skulpurpark. Det är första gången som ett större musikevenemang arrangeras där.

• Det kanske mest kända av alla fartyg på Tjörn – Lady Ellen – försvinner från hamnen i Skärhamn för att bli skolfartyg på Irland.

• Efter att ha sagt upp sig som enhetschef på ett äldreboende vittnar Linda Marklund om en ohållbar situationen i omsorgssektorn i Stenungsund och riktar hård kritik mot ledningen. ”Jag försökte få mer resurser men fick ett helvete i stället”, säger hon.

Komikern och konstnären Peter Apelgren ställde ut sin konst i Mollösund tillsammans med komikerkollegan Björn Gustafsson.
Komikern och konstnären Peter Apelgren ställde ut sin konst i Mollösund tillsammans med komikerkollegan Björn Gustafsson. Bild: Moa Edstam

JULI

• Orust kommun planerar för ett upp till 1 700 kvadratmeter stort hotell i Tuvesvik och gör en markanvisning för området. ”Kommunen vill utveckla denna unika plats med hänförande utsikt över havet och Gullholmen”, säger mark- och exploateringschef Nina Hansson.

• Efter 15 år av olika miljö­prövningar får Borealis Polyeten slutliga miljö­villkor för sin fabrik i Stenungsund. Nya bullervillkor innebär att företaget får en gräns på 50 decibel dag- och kvällstid och 47 decibel nattetid vid närmast belägna bostäder.

• Komikern och konstnären Peter Apelgren ställde ut sin konst i Mollösund tillsammans med komikerkollegan Björn Gustafsson. Den andra utställningsdagen hade nästan allt sålt slut. ”Det är helt sjukt och jättekul”, säger Peter Apelgren.

Den yttersta eliten bland damcyklister kom till Orust för den den andra etappen av cykelloppet Tour of Scandinavia.
Den yttersta eliten bland damcyklister kom till Orust för den den andra etappen av cykelloppet Tour of Scandinavia. Bild: Kenneth Asbjornsen/nEventFotografene

AUGUSTI

• En 83-årig man försvinner från ett äldreboende i Kållekärr och en omfattande sökinsats med helikopter, militär och hundpatruller inleds. Mannen hittas vid liv dagen efter försvinnande uppe på ett berg – tack vare helikoptern.

• Den yttersta eliten bland damcyklister kommer till Orust för den den andra etappen av cykelloppet Tour of Scandinavia som startar i Mollösund och fortsätter norrut via Ellös och Henån mot slutmålet Strömstad. Loppet blir på sina håll en folkfest, inte minst i Mollösund.

• Nya bussregler gör att flera elever med familjer på Orust drabbas. Bland andra familjen Forsberg där barnen tidigare fått skolskjuts från Ellös till friskolan i Henån. Men i år nekas barnen skolbuss och tvingas därmed byta skola. ”Det gör mig upprörd och besviken”, säger mamma Mejt Forsberg.

• Sommarens stora spelning på Stenungsbaden var The Ark vars återföreningsturné skjutits upp av pandemin men nu äntligen blir av.

En kattfamilj räddades ur ett brinnande hus i Henån. Katterna vårdades i syrgasbur på Varekils djurklinik men klarade sig efter omständigheterna bra.
En kattfamilj räddades ur ett brinnande hus i Henån. Katterna vårdades i syrgasbur på Varekils djurklinik men klarade sig efter omständigheterna bra. Bild: Asimis Resa

SEPTEMBER

• Flera av demensboendena i Stenungsund är så underbemannade på natten att avdelningar ibland lämnas utan personal. ”Det är livsfarligt för för de boende”, menar Demensförbundets lokala ordförande Inga-Britt Johansson.

• Två pytonormar – en levande och en död – hittades på en återvinningsstation i Stenungsund. ”Man kan ju undra hur folk tänker som gör sånt här”, säger Magnus Örnborg, regionchef för Svenska Förpackningsinsamlingen.

• En kattfamilj räddas ur ett brinnande hus i Henån. Katterna vårdas i syrgasbur på Varekils djurklinik men klarar sig efter omständigheterna bra.

• Kommuninvånarna i Stenungsund, på Tjörn och på Orust säger sitt i valet den 11 september. I Stenungsund tillkännager Moderaterna och Socialdemokraterna att de går samman för att styra kommunen den kommande mandatperioden.

Det nya kontaktcentret i Orust kommun invigs. Här ska sju kommunvägledare guida invånarna rätt.
Det nya kontaktcentret i Orust kommun invigs. Här ska sju kommunvägledare guida invånarna rätt. Bild: Erika Olofsson

OKTOBER

• Den nya vårdcentralen Stora Höga läkarhus slår upp portarna till sina närmare 1 000 kvadratmeter stora lokaler.

• Den nya politiska majoriteten på Orust presenteras. Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna fortsätter att styra ihop – men nu utan Folkviljan Orust.

• Det blir fortsatt borgerligt styre på Tjörn där kärnan i själva ”regeringen” består av M, L och C, som tillsammans har 13 mandat, med stöd av partier som har ytterligare 10 mandat mandat, nämligen SD och Tjörnpartiet. Även Vänsterpartiet (två mandat) finns med i ett samarbete vilket då ger 25 mandat i fullmäktige.

• Det blir inga så kallade storskolor på Tjörn i dagsläget utan den nuvarande skolorganisationen behålls tills vidare. Det är en av effekterna av den borgerliga politiska uppgörelsen i kommunen.

• Den 18 oktober fattades det sista politiska beslutet som innebär att Tjörn, Stenungsund och Lilla Edet blir nya medlemmar i Räddningstjänsten Storgöteborg från och med den 1 januari 2023. Därmed ska Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund upplösas.

• Det nya kontaktcentret i Orust kommun invigs. Här ska sju kommunvägledare guida invånarna rätt.

”Varför fick han inte hjälp?” Det undrar Lars-Göran ”Hebbe” Alfredssons syskon som sörjer sin bortgångne bror och vill reda ut varför kommunen nekade honom särskilt boende.
”Varför fick han inte hjälp?” Det undrar Lars-Göran ”Hebbe” Alfredssons syskon som sörjer sin bortgångne bror och vill reda ut varför kommunen nekade honom särskilt boende. Bild: Annika Sahlin Ottosson

NOVEMBER

• Najad Yachts AB kommer att börja bygga båtar i Henån igen efter att köpt Orust Yacht Service AB. ”Det är fantastiskt roligt att Najad flyttar hem igen”, säger vd:n Fredrik Malmqvist.

• ST-tidningen visar hur vanligt det med olagliga omkörningar av a-traktorer genom att följa med 17-åriga Ella Hyrén Petersson på en tur. ”Vissa vill ha oss av vägen”, säger hon.

• ”Varför fick han inte hjälp?” Det undrar Lars-Göran ”Hebbe” Alfredssons syskon som sörjer sin nyligen bortgångne bror och vill reda ut varför kommunen nekade honom särskilt boende.

• Stenungsunds Energi meddelar att fjärrvärmetaxan höjs – för första gången på 13 år. Och höjningen blir också rejäl – hela 50 procent. Den är en direkt följd av energikrisen.

Magnus Sundberg (till vänster) från Henån är en av skådespelarna i SVT:s julkalender.
Magnus Sundberg (till vänster) från Henån är en av skådespelarna i SVT:s julkalender. Bild: SVT

DECEMBER

• 2018 brann en länga med lägenheter på Ravinvägen i Ellös. Nu står ett nytt hus på samma plats och den 1 december är det dags för inflyttning.

• Årets julkalender i SVT heter ”Kronprinsen som försvann”. En av skådespelarna är från Henån, Magnus Sundberg som spelar väktaren Rask.

• Stenungsunds kommun bjuder invånarna på ett luciatåg på hjul med några av sina arbetsfordon.

• En man i 20-årsåldern döms till fängelse i ett år och två månader för att ha orsakat olyckan vid Strandnorum i juli förra året där en man i 50-årsåldern omkom.

LÄS MER:Snart drar flyttkarusell igång på Stenungstorg

LÄS MER:Görans bror försvann spårlöst från Hjälteby– har levt med ovissheten i 47 år

LÄS MER:Blixten gick genom familjens hus

ANNONS