Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen / TT

17 anmälningar på en vecka – polisen varnar för bedrägerier

Under förra veckan anmäldes 17 bedrägeribrott i STO-området. Bedragarna har bland annat utgett sig för att ringa från Ikano Bank – eller för att vara en vän eller nära anhörig. Nu går polisen i Södra Fyrbodal ut med en varning.
– Ingen skam, utan ring 114 och gör en polisanmälan, säger Herman Egelström, stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

ANNONS
|

Lokalpolisområde Södra Fyrbodal går återigen ut med en varning för bedrägerier. Bara mellan måndag och fredag förra veckan anmäldes 17 bedrägeribrott i STO-området, som då gällde både fullbordade bedrägerier och försök till dito.

Bland anmälningarna ser man att två olika modus återkommer.

– Bland annat har det varit flera fall där gärningsman ringer upp målsägaren och utger sig för att ringa från Ikano Bank. Sedan berättar man för målsägaren att någon tagit ett lån i målsägarens namn, men att målsägaren ska få hjälp med detta, säger Herman Egelström, stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

Lurades på 50 000

Bedragaren ska sedan låtsas koppla den drabbade till en annan bank eller Ikanos säkerhetsavdelning och då förmått målsägaren att göra överföringar via Swish.

ANNONS

En drabbad har, enligt Egelström, blivit av med cirka 30 000 kronor, en annan förlorade runt 45 000 och i ett annat fall snuvades målsägaren på närmare 50 000 kronor.

Åldrarna på de drabbade varierar, men Egelström säger att flertalet av bedrägerierna har riktats mot personer som är 65 och äldre.

Det andra tillvägagångssättet som återfinns bland anmälningarna handlar om att gärningspersonen utger sig för att vara en vän eller nära anhörig, som befinner sig i någon form av knipa. Det kan vara att telefonen gått sönder eller att hens swish ligger nere.

”Inget ovanligt”

– Och så lyckas man vilseleda personen att föra över pengar. Men det här är inget ovanligt, det är inget nytt tillvägagångssätt.

Herman Egelström hänvisar till polisens hemsida, där det finns information om hur man skyddar sig mot bedrägerier. Men han skickar också med följande:

– Lämna aldrig ut kontonummer eller koder på uppmaning av någon som kontaktar dig. Logga aldrig in på bankdosa eller bank-id. Följ aldrig länkar eller telefonnummer man får i sms eller på mejl.

Om någon ringer och uppger sig för att komma från en bank eller en myndighet tipsar Egelström om ta personens namn och sedan be att få återkoppla. Sedan kan man själv ringa företaget eller myndigheten och fråga om aktuell person jobbar där.

”Ingen skam, utan ring 114 14”

Den som blir utsatt uppmanas att polisanmäla.

– Om man blir utsatt för brott så ska man inte anklaga sig själv – ingen skam, utan ring 114 14 och gör en polisanmälan. Är det en akut pågående händelse – ring 112.

Herman Egelström säger också att man ska reagera på om man blir kontaktad och får ett erbjudande som känns som för bra för att vara sant.

– Då är det inte sant. Om jag hittar en annons och det som säljs är för billigt – då är något fel och då ska man dra öronen åt sig. Då är det något fuffens, säger han.

LÄS MER:Ännu ett ”barn”-bedrägeri anmält på Tjörn

LÄS MER:Bedrägeri mot äldre man på Orust

LÄS MER:Polisens drag mot bedrägerierna – skickar vykort till alla 70-plussare

ANNONS