Det befaras nytt parkeringkaos på Tjörn i sommar, eftersom det drar ut på tiden att få fram en kommunövergripande parkeringspolicy. Arkivbild
Det befaras nytt parkeringkaos på Tjörn i sommar, eftersom det drar ut på tiden att få fram en kommunövergripande parkeringspolicy. Arkivbild Bild: modeenm

Nytt parkeringskaos att vänta i sommar

Det kommer att dröja till efter sommaren innan det finns någon gemensam parkeringspolicy på Tjörn.
– Det är bedrövligt att man inte kan komma till rätta med en så enkel fråga. Man har haft ett år på sig att utreda det här, säger Rikard Larsson, S, 2:e vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

ANNONS
|

Planen har varit att ta fram en gemensam parkeringspolicy för hela Tjörn till den 1 april. Detta för att komma tillrätta med det parkeringskaos som uppstår sommartid, när trycket från turister och besökare är som störst. Men det kommer inte att lyckas.

– Det har varit ett besvärligt ärende med olika lagstiftningar att ta hänsyn till, säger Lars Carlsson, M, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Frågan om gemensamma taxor har sitt ursprung i ett ärende som handlade om att ta ut p-avgifter vid ishallen i Rönnäng. Det togs beslut om sådana avgifter i samhällsbyggnadsnämnden förra året, men när ärendet kom upp i fullmäktige återremitterades det.

ANNONS

Istället skulle det tas fram en kommunövergripande parkeringspolicy för hela Tjörn. Det skulle vara klart till den 1 april, så att taxor och avgifter skulle kunna börja gälla från i sommar.

Men det kommer inte att hinnas med. Det återstår fortfarande en hel del arbete med att kartlägga parkeringsytor och att invänta vägföreningars årsmöten, som hålls under våren. Innan detta är klart kan ingen parkeringspolicy tas fram.

– Jag tvivlar på att vi har någon enhet kring taxorna innan sommaren, säger Lars Carlsson.

Rikard Larsson är upprörd.

– Det är olika bud och olika information kring den här frågan hela tiden. Jag kan inte förstå varför man har en sådan intäktsfobi, det handlar om avgifter från besökare till ön på kanske 5-6 kronor i timmen. Vad är det i jämförelse med hur det är om man besöker Lysekil eller Kungälv?

Rikard Larsson fortsätter.

– Sådant här ska inte behöva ta åratal. Det man borde ha gjort är att besluta om avgift område för område på mark som kommunen äger. På så sätt kan man börja att få ordning på parkeringsproblemen. Sedan kan man gå vidare med andra områden som kommunen inte äger. Nu får vi uppleva en till sommar med rena vilda västern, eftersom det inte kommer att finnas någon reglerad parkering i sommar heller. Det blir även ytterligare ett år utan intäkter.

Det är i stort sett gratis för besökare att parkera på hela Tjörn, förutom vid några enstaka platser. Nära färjeläget vid Rönnäng är det avgiftsbelagt och Tjörns Bostads AB fick för något år sedan till en parkering vid Tubberöd, men det är nästan de enda platser man får betala på för att parkera som besökare.

Mattias Modéen

0303–72 82 23

mattias.modeen@lokaltidningensto.se

ANNONS