Uttjänta plast- och glasfiberbåtar som ligger och skräpar är ett miljöproblem, som Havs- och Vattenmyndigheten nu vill ha hjälp att få bukt med genom att stötta ekonomiskt. Arkivbild
Uttjänta plast- och glasfiberbåtar som ligger och skräpar är ett miljöproblem, som Havs- och Vattenmyndigheten nu vill ha hjälp att få bukt med genom att stötta ekonomiskt. Arkivbild Bild: Johnny Samuelsson

Nu kan du skrota din gamla båt – alldeles gratis

Just nu finns möjligheten att kostnadsfritt lämna båtvrak till skrotning. Havs- och vattenmyndigheten stöttar ekonomiskt den nationella insamlingen, i syfte att få bort miljöfarliga gamla båtar som läcker gifter i naturen.

ANNONS

Uttjänta plast- och glasfiberbåtar som ligger och skräpar är ett miljöproblem. En båt som lämnas i naturen kan läcka farliga ämnen som skadar djur och växter i känsliga havs- och vattenmiljöer. Därför stöttar nu Hav- och vattenmyndigheten ekonomiskt den nationella insamlingen med 3 miljoner kronor för att få bort fler gamla båtar från naturen.

Ett par tusen uttjänta båtar

Enligt Havs- och vattenmyndigheten kan det finnas så mycket som ett par tusen gamla uttjänta fritidsbåtar runt om i landet som ingen längre bryr sig om. Av cirka 900 000 svenska fritidsbåtar ska enligt samma myndighet över 100 000 av dessa vara 40 år eller äldre.

ANNONS

Fram till den 31 december kan därför alla som har en gammal båt de gärna skulle vilja bli av med söka bidrag. Man anmäler då själv sin båt till Båtretur där det är gratis att lämna in den. Fraktavgiften får dock ägaren själv stå för.

Max- och minimikrav

Erbjudandet gäller både privatpersoner, företagare och båtklubbar som vill bli av med uttjänta båtar och få hjälp att transportera dem till någon av de 25 rikstäckande anläggningarna för båtåtervinning.

Stödet till skrotning är 3 000 kronor per båt plus 5 kronor för varje kilo som båten väger (max 10 000 kronor per båt). Ett krav är också att båten ska vara minst tre meter lång och väga minst 200 kilo. Maxlängd är tolv meter och maxvikt tre ton.

ANNONS