Tvisten i Rönnängs fiskehamn har hamnat i ett moment 22. Arkivfoto
Tvisten i Rönnängs fiskehamn har hamnat i ett moment 22. Arkivfoto Bild: Lasse Andrée

Markstrid i Rönnäng till Miljööverdomstolen

Striden om markfrågorna i Rönnängs Fiskhamn mellan en enskild fastighetsägare i hamnområdet och kommunens Hamnbolag och Rönnängs Vägförening har nu hamnat i Miljööverdomstolen.

ANNONS
|

Striden gäller vilken mark som den enskilde fastighetsägare som bor i hamnområdet ska ha rätt till under och kring sitt hus i hamnen samtidigt som hamnverksamheten ska ha mark för sin verksamhet, framför allt för aktiva fiskefartyg. Konflikten har pågått i många års tid från senare delen av 1990-talet då Tjörns kommun tillät nuvarande fastighetsägare att köpa huset och flytta in. Samtidigt är området fiskehamn av riksintresse enligt detaljplanen där man egentligen inte ska ha några bostäder alls.

De senaste turerna i den här tvisten uppkom efter att Lantmäteriet vid ett coronasäkert utomhussammanträde 15 september fastslog att ett visst markområde skulle höra till bostadsfastigheten men förklarade samtidigt att hela förrättningen inte var avslutad.

ANNONS

Markbestämningsbeslutet överklagades av Tjörns Hamnar AB (kommunalt bolag) och Rönnängs vägförening som ansåg att beslutet gått emot dem. De överklagade förrättningsbeslutet till miljödomstolen. Domstolen avvisade emellertid överklagningarna med motiveringen att det inte fanns ett slutligt beslut även om Lantmäteriet ansåg att beslutet de fattat var överklagningsbart.

Där står hela frågan idag. Nu har Hamnbolaget vänt sig till Miljööverdomstolen och vill ha miljödomstolens ickebeslut i markfrågan upphävt. Samtidigt kan inga gränsbestämningar göras mer exakt innan överklagningarna har avgjorts. Någon slags moment 22 har därmed uppstått i den här långdragna tvisten.

Förrättningslantmätaren Daniel Dahlin säger själv att han anser att förrättningen inte är avslutad och man får avvakta prövningen i högsta instans. I avvaktan på beslut av Miljööverdomstolen kan heller inte lantmäteriet fortsätta förrättningen att fastställa gränser slutligt. Hela frågan har enligt juridiska experter hamnat i en återvändsgränd. Det återstår nu att se om ett beslut från Miljööverdomstolen kan lösa upp knutarna i den här mångåriga och infekterade tvisten.

Tilläggas ska att de som har fiskebåtar i området menar att detta är en fiskehamn och inga bostäder bör tillåtas. De anser också att markområdena på kajer och vägar behövs för de verksamheter som finns i hamnområdet.

Tjörns kommun har valt att inte överklaga beslutet från Lantmäteriet utan det är i första hans det kommunägda hamnbolaget som driver frågan. Bolaget anser att Lantmäteriets beslut ska undanröjas helt och att inga markområden alls ska tillföras bostadsfastigheten. I andra hand menar bolaget att enbart den mark där bostadshuset är beläget ska ingå.

Lasse Andrée

lasse.andree@lokaltidningensto.se

ANNONS