Johnny vill skapa ett mini-Woodstock i Ellös

Musik från alla tänkbara genrer kommer fylla Ellösparken under helgen. För första gången arrangeras Westcoast Music Projekt, en mini Woodstockfestival.

ANNONS
|

De beskriver sig själva som Orusts svar på Woodstockfestivalen. Westcoast music project kommer att få hela Ellös att gunga under dagarna två. Bakom festivalen står Johnny Arksund, Henånbo med tre stora intressen i livet: bilar, båtar och musik. Han bildade sitt första band som 14-åring.

– Vi var ett gäng 14-åringar som kammade ned håret och tyckte att vi var jättefräcka. Vi spelade covers på Beatles och trodde att tjejerna skulle bli tokiga i oss.

Under åren har det blivit fler orkestrar. Johnny har spelat i olika band hela livet. Han kallar sig extrovert, för honom finns inte möjligheten att göra bort sig.

ANNONS

– Finns det någon enda som uppskattar det jag gör så är jag nöjd. Jag brukar alltid sticka ut näsan.

I dag spelar Johnny med ett gäng kompisar i Görans Garage Band. De träffas varje onsdag för att repa tillsammans. Det var här som idén att spela för publik väcktes. Johnny började se sig om efter en lokal att vara i, han kom då i kontakt med Ellösparken som erbjöd allt han sökte efter.

– Från början var det Görans Garage Band som ville ha en spelning. Ett band till hörde av sig och ville hänga på. De skulle få vara förband tänkte jag. I dag är det 11 förband, skrattar Johnny.

Tolv band är nu anmälda till festivalen som hålls 28 och 29 juni. Görans Garage Band spelar båda kvällarna. Band och artister från västkusten kommer samsas om två scener där det spelas musik från alla genrer. Från Soliga Tanternas sång och ukulele till Kapten Fri som spelar svensk punkrock. Johnny har fått säga nej till band som önskat att få vara med.

– Det blev rena djungeltrumman när det kom ut att vi skulle ha en musikfestival, alla ville plötsligt vara med.

Musikfestivalen är helt ideell, inget band får betalt för att spela. För publiken kostar det en symbolisk summa i inträde. Det ska vara billigt att komma och lyssna menar arrangören. Det finns i dag få aktiva orkestrar i regionen, Johnny vill värna om de som spelar.

– På 60-talet fanns det 360 orkestrar bara i Trollhättan, de flesta av dem hade regelbundet spelningar. I dag finns det nästan inga aktiva orkestrar, därför vill jag lyfta och uppmuntra de som håller på.

Bakom musikfestivalen står den nybildade föreningen Bäst Västkustmusik. Om det blir ett litet plus efter helgens event kommer den summan att delas upp i tre delar. En del går till nästa års musikfestival.

– Den ska bli ännu större. Jag har redan tio orkestrar på kö som vill vara med.

En del av den eventuella summan går till banden som fickpengar och den tredje delen går till Pernilla Anderssons Alzheimersfond.

– Kommer det 350 personer går vi jämt ut, kommer det 500 går vi med plus. Jag hoppas att alla åldersgrupper kommer och upptäcker hur mycket musik det finns på västkusten. Det är mitt mål, att lyfta musiken.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Fakta: Westcoast music projekt 2019

Arrangör: Bäst-västkust musik.

När: 28 till 29 juni.

Var: Ellösparken, Orust.

Hur: lokala artister i olika musikgenres på två scener. Mat från bland annat Henåns fisk och Bengalo MC club.

Klara artister: ZilverThread´z, Mallard-203, The Ohlstone Band, The Görans Garage band, Dizzy Lizzy, Kapten Fri, Soliga Tanterna, Ett hörn av Tjörn, Zight, Sune, The Rough Tones, Lindekrans Rhythm & Soul, Earth Messiah

ANNONS