Gruppen som får skolan att fungera

Det bästa som med jobbet är att dela ut frukt. Fast kopiering av papper och kompostering är riktigt kul det med. Café och servicegruppen vid Ängås skola hjälper till med det mesta.

ANNONS
|

Ett hejdundrande firande, det blev det då café och servicegruppen vid Ängås skola firade att de funnits i 20 år. Deltagare och personal bjöd in till en fest som hela skolan fick ta del av. För det är så de jobbar, deltagarna i gruppen. De arbetar för skolan och med skolans personal.

– En skola behöver mer än lärare. Vi behöver ha hjälp med lite av varje, som att hämta posten, att fixa med fika och torka av bord. Vi skulle aldrig klara oss utan vår café och servicegrupp, slår skolans rektor Susanne Hofling fast.

Gruppen är bland de första i sitt slag i hela landet. För 20 år sedan startade Carina Vedö och Martin Sundvall gruppen med deltagare från daglig verksamhet. Martins idé var att inkludera människor med olika former av funktionshinder i skolans verksamhet. Det föll väl ut redan från start.

ANNONS

– De kan lika mycket som vi. Alla har rätt att bidra, alla ska vara med i den sociala livet. Under de här åren har vi sett vilka otroliga framsteg deltagarna gjort då de har fått möjlighet att vara med på samma villkor som alla andra.

”Stolt över gruppen”

Martin är stolt att efter 20 år fortfarande kunna gå till jobbet, träffa gänget i café och servicegruppen och se vilket betydelsefullt arbete deltagarna gör för skolan. Gruppen sköter bland annat tillsammans med skolans elever skolans caféverksamhet. De sköter även all sophantering, kompostering, de bemannar skolans telefonväxel, torkar av bord i skolmatsalen och sköter en de del arbeten utomhus på skolgården.

– Jag är stolt över gruppen och jag är glad över Ängås skolas öppenhet och vilja att släppa in alla människor.

Martin har varit med från start men det har även Mikaela Andersson och Dennis Karlsson varit. Mikaela har alltid ett leende till övers och älskar att prata med skolans elever.

– Jag och Ulrika ansvarar för att dela ut frukt. En frukt ska varje elev på lågstadiet ha om de visar fruktkortet, det är nog det roligaste med jobbet här på skolan.

Kompisen Ulrika spricker upp i ett stort leende då hon ska beskriva sin arbetsdag. Fruktstunden är rolig men hon gillar även att gå med komposten och ta hand om alla papper i klassrummen.

– Så sköter vi fikat till alla lärare. En del vill ha mjölk i kaffet, det är viktigt att vi inte glömmer det.

Kommunalråd på plats

Dennis gillar arbetet utomhus bäst. Att flytta bänkar, sopa och se till att skolgården hålls ren är uppgifter han gillar. Han har dessutom exakt koll på skolans posthantering.

– Det är roligt varje dag att gå till jobbet. Jag fyller 60 år snart, när jag är 65 är jag pensionär.

Inför firandet i skolans café hade gruppen bakat kanelbullar som de bjöd besökarna på. Kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S) och fullmäktiges ordförande Hans Pernervik (FO) var inbjudna. Pernervik lyfte fram vikten att inkludera alla i samhället.

– Det är en helt fantastisk verksamhet Ängås skola har. Alla människor är lika mycket värda, det är cafégruppen ett strålande bevis på.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS