Flera översvämningar efter kraftigt skyfall

Det kraftiga ovädret som har stått som spön i backen den senaste tiden har orsakat flera översvämningar. Framför allt har de drabbade larmat om vattenfyllda källare. Detta har berört hushåll i hela STO-området, men värst drabbat är Orust.

ANNONS
|

Det rör sig om boende i Henån, Svanesund, Kållekär och Röds Höjd, och larmen inkom från efter midnatt och framåt fredagsmorgonen. På Tjörn var det en fastighet i Kållekärr där boende hade problem med en översvämmad bäck.

– Det rann in vatten i fastigheten då en kulverterad bäck svämmat över. Det rann in, även om fastighetsägaren pumpade själv. Det var ett hus i Låka, Hövik, och det är det enda larmet från Tjörn. Jag vet att det har varit rätt mycket upp mot Kungshamn, Sotenäs till, säger Lars Justelius, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Marcus Larsson, räddningschef på Orust, hade precis kommit in till jobbet och var ännu inte helt insatt i händelseförloppen.

ANNONS

– Det rör sig om allt regn givetvis. Vi har hjälpt till att pumpa ut vatten så gott det går.

”Det rör sig om ett tjugotal hus”

Vid tio tiden höll räddningstjänsten på Orust fortfarande på att hjälpa fastighetsägare att pumpa ut vatten.

– Det har varit en del källare, det rör sig om ett tjugotal hus. Det har kommit in larm fram till nio tiden på morgonen, men nu har vi inte fått in något på en bra stund. Vi håller fortfarande på att pumpa ut vatten från en del fastigheter.

– Sen har det varit en del vägar, mellan Svanesund och Varekil till exempel. Förhoppningsvis kanske det inte blir mer regn så att det kan rinna undan, säger Marcus Larsson, räddningschef på Orust.

”Relativt skonsamt på Tjörn och i Stenungsund”

Erik Leveau vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund, berättar att Tjörn och Stenungsund klarat sig rätt så bra.

– De är ute nu och pumpar ut vatten. I Lilla Edets kommun har det varit mest, flera fastigheter. Det var en person som ringde vid 09.30 om en källare som var fylld på Sundsbyvägen, och så fick vi larm från Hövik i natt. Trodde att det skulle bli mer i Stenungsund, men vi har klarat oss relativt skonsamt på Tjörn och Orust. Norra Bohuslän har haft det riktigt tufft.

ANNONS