Flyktingar som försöker lämna Lviv i Ukraina. Arkivbild.
Flyktingar som försöker lämna Lviv i Ukraina. Arkivbild. Bild: Stefan Berg

Det här gäller om du tar emot flyktingar i ditt hem

Många STO-bor har öppnat sina hem och erbjudit sig att ta emot flyktingar från Ukraina. Men det finns en del att tänka på innan man hyr ut eller lånar ut sin bostad.

ANNONS
|

Efter Rysslands invasion av Ukraina befinner sig miljontals ukrainare på flykt. Enligt uppgifter är var fjärde ukrainare, cirka 10 miljoner, på flykt både inom landet och utanför landets gränser. Många av dem har kommit till Sverige.

Samtidigt har STO-borna slutit upp och skickat förnödenheter till Ukraina men även genom att erbjuda plats i sina hem för dem som kommer hit.

Men det finns ett och annat att tänka på när man öppnar sina hem för flyktingarna från krigets Ukraina.

Låter du personer bo hemma hos dig bör du tänka på att du har nog med plats för alla.

ANNONS

– Tänk på att det ska vara bra för den som flyttar in hos dig så att bostaden är lämpad för att bo där. Bor du själv i en fyra är det klart att du kan ta emot en familj, men bor man väldigt trångt kanske man ska fundera. Och också tänka på att det här är ingenting man gör för vinnings skull, säger Fredrik Aldmo, jurist på Familjens Jurist till TT.

Rent juridiskt får alla, den som bor i hyresrätt, bostadsrätt eller egen fastighet, ta emot inneboende i sina hem utan att be om lov men man behöver veta att man då är ansvarig för eventuella störningar eller om det blir skador på lägenheten.

Måste ha tillstånd

Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt får du dock inte hyra ut den i andra hand utan hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd. Och bor du inte där själv samtidigt räknas det som andrahandsuthyrning oavsett om du tar ut en hyra eller inte.

– Även om jag skulle låna ut min lägenhet till en familj utan att ta något betalt, så skulle min hyresvärd kunna ha synpunkter på det. Där är det jätteviktigt att man har ett skriftligt tillstånd där det står att familjen ska hyra, säger Fredrik Aldmo till TT.

Får du hyra ut din hyresrätt bör du även avtala bort besittningsrätten i avtalet med dem som hyr, annars träder den i kraft efter två år och då riskerar du att bli av med lägenheten.

Får inte ta oskälig hyra

Om du skulle få tillstånd att hyra ut din bostad får du inte heller ta ut en oskälig hyra. Du får ta ut den hyra du själv betalar plus maximalt 15 procent i påslag för möbler och andra faktiska merkostnader. Om du har en hyresrätt kan den förverkas och du förlora lägenheten och om du har en bostadsrätt eller äger en fastigheten kan du bli återbetalningsskyldig om hyran anses vara för hög.

Något man även behöver se över är hemförsäkringen, vad den säger om inneboende eller andrahandshyresgäster. Det får inte heller bo för många i bostaden med hänsyn till brandsäkerhets- och störningssynpunkt.

Alla flyktingar från Ukraina måste anmäla sig till Migrationsverket för att kunna ta del av det som EU:s massflyktsdirektiv erbjuder. (Se faktaruta)

Kontakta kommunen

Som privatperson får man inte heller ta hand om ensamkommande flyktingbarn utan att ha fått godkänt från myndigheterna. Vill man hjälpa ett barn under 18, som inte har med sig en vårdnadshavare, ska man kontakta socialtjänsten i sin kommun.

Migrationsverket förmedlar inga bostäder från privatpersoner och det går inte heller ut någon ekonomisk ersättning till privatpersoner som öppnar sina hem för flyktingarna.

EU:s massflyktsdirektiv började gälla den 4 mars. Det innebär att ukrainska medborgare omedelbart får skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Direkt vid ansökan kan den sökande få hjälp med mat och någonstans att bo, om behov finns. När tillstånd beviljats av Migrationsverket får personen också rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.

Direktivet gäller alla som är ukrainska medborgare och varit bosatta i Ukraina före 24 februari 2022.

Läs mer på migrationsverket.se

Källa: Migrationsverket

LÄS MER:Spekerödskolans idrottshall blir evakueringsboende

LÄS MER:Gilleby IF erbjuder klubblokaler till flyktingar från Ukraina

ANNONS