AHA-upplevelser på Fyrklövern får de boende att må bättre

Silkespappret är tunt och lite halt men med hjälp - och en hel del klister - fastnade bitarna på ramen. Boende på Fyrklövern i Svanesund levde verkligen upp då Lena Dramsvik kom på besök med konstföreningen.

ANNONS
|

Det stora bordet i samlingssalen är fyllt av färgglatt papper. Silkespapper i kulörta och bjärta färger blandat med lika färgglada ramar. Penslar och klister finns vid varje arbetsplats, det serveras svalkande dricka och ur högtalaren strömmar Elvis Presleys välkända låtar. Det är en AHA upplevelse på många sätt.

– Det är meningen, det ska vara en AHA upplevelse för hela kroppen, säger Lena Dramsvik, kombinatör och den som ligger bakom AHA projektet som de boende vid Fyrklövern just får.

Lena är engagerad i konstföreningen KonstArt som driver projektet med AHA konst vid Fyrklövern i Svanesund. Lena och Anna Jolfors från föreningen har besökt Fyrklövern vid ett par tillfällen under vintern. Fler besök är att vänta.

ANNONS

– Vi vill skapa tillsammans. Det går att göra workshops i allt så vi har planerat att bygga fågelholkar, vi ska göra blomstergrupper men planer finns även på gjuta i betong och rakubränning. Det handlar inte så mycket om vad vi gör utan att vi gör.

Att skapa och vara kreativ ökar en känsla av välbefinnande. Lena påpekar att kreativa aktiviteter ofta har en positiv inverkan på människors liv, det skapar en känsla av att man är behövd.

– Vi möts runt konsten. Vi skapar tillsammans men träffarna är även ett sätt att komma ut och träffa andra. Vi pratar med varandra, hjälper varandra och lyssnar kanske på musik under tiden.

Skapandet vid Fyrklövern drivs av föreningen tack vare medlemsavgifter men även med pengar från en minnesfond. Fyrklövern är först ut på Orust att få ta del av konstföreningens ideella projekt. Lena som är en kreatör av stora mått har visioner att projektet ska kunna mynna ut i att fler får ta del av materialet och idéerna föreningen bidrar med. Projektet ska pågå under tre års tid och tanken är att de i Svanesund, som sitter ensamma, i framtiden ska bjudas in till projektet.

–Min plan är att vi ska ta fram 300 aktiviteter tillsammans med brukarna. Vi köper in material och paketerar så det blir färdiga paket. De paketen kan sedan bli aktiviteter som både anhöriga och frivilliga kan plocka fram. Som i dag får vi säkert över silkespapper, då kan vi packa dem och plocka fram inför julpysslet.

Peter Mikkelsen vars fru Lisbeth bor på Fyrklövern, har varit med vid ett par kreativa träffar. Han är mycket nöjd med projektet som Lena Dramsvik startat upp och ser att hans Lisbet uppskattar pysslandet.

– Lena är en otroligt inspirationskälla, det känns otroligt roligt för oss anhöriga att få ta del av detta konstprojekt. Fyrklövern och personalen som driver allt i intraprenadform är fantastiska, Lisbet kunde inte fått ett bättre boende.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS